Koppelen van konijnen

Alles over konijnen

Koppelen van konijnen

Een koppel, twee konijnen

Wanneer u nog geen konijnen hebt en u wilt graag konijnen gaan houden, kijk dan eens in een opvang.  De beste combi­natie is een gecas­treerde ram met een voedster. Deze combi­natie slaagt in ruim 98%.

Twee voedsters

Twee vrouwtjes bij elkaar wordt al lastiger. Meestal gaat het wel goed maar het kost wat tijd en er is een kans dat ze in de pubertijd ruzie krijgen.

Twee rammen

Twee mannetjes bij elkaar gaat bijna altijd fout. Natuur­lijk zijn er uitzon­de­ringen die de regel beves­tigen maar wij raden zeker niet aan om dat te proberen gewoon om teleur­stel­ling te voorkomen.

Hoe aan te pakken

Het sleutel woord is ruimte!!! Konijnen moeten de ruimte hebben.

 1. U heeft nog geen konijnen

  U wilt aan konijnen beginnen dan kunt u twee konijnen uit de opvang halen. Soms zitten daar al koppel­tjes maar u kunt ook een voedster en een ram uitzoeken en dan wordt er gelijk gekeken of het klikt tussen die twee.


 2. U heeft al een ram

  Het is verstandig om die eerst te laten castreren en dan minimaal twee weken te wachten. Met 4 à 5 weken heeft u meer zekerheid. In overleg met onze dieren­arts houden wij twee weken aan. Het overschot konijnen is al groot genoeg dus vandaar castreren. Dan kunt u daarna een voedster erbij zetten. Als u naar een opvang gaat en u neemt uw ram mee, wordt daar gekeken of het klikt. Als u ergens anders een voedster haalt, laat uw ram en de voedster dan kennis maken op onbekend terrein zoals de keuken. Als dat goed gaat dan mogen ze samen in het hok/ren van de ram. Blijf er wel bij, zodat u in kunt grijpen als dat nodig is.


 3. U heeft al een voedster

  Haal de voedster uit haar hok en maak het héél goed schoon. Verplaats ook dingen in het hok of leg er nieuw speelgoed bij. Zorg dat haar hok/ren zo min mogelijk haar geur nog heeft. Voor de rest geld hetzelfde als hierboven beschreven. 

Wat kunt u verwachten?

Ze zullen waar­schijn­lijk rijen, elkaar najagen, in elkaars konten bijten, wegrennen voor elkaar of elkaar negeren. Dit is allemaal heel normaal. Konijnen rijen niet alleen op elkaar vanwege de lol of het nut van voort­plan­ting maar ook om de rangorde te bepalen. Rijen doet de voedster dus ook vanwege de rangorde bepaling. Als een van beide aan het rijen is dan pakken ze elkaar vast in de pels. Maar omdat konijnen geen handen hebben doen ze dat met de tanden. Aangezien de tanden scherp zijn zullen ze vaak als ze eraf komen een flinke pluk haar in hun mond hebben. Daar heeft het andere konijn dan vaak niets van gevoeld want die haren zijn dan gewoon afge­sneden met de tanden. Degene die bereden wordt, kan het zat worden en van zich af bijten maar ook als de één in de weg zit van de ander kunnen ze elkaar een knauw geven.

Negeren is een goed teken aangezien ze elkaar op dat moment vertrouwen, dat de één de ander niet in de rug aan zal vallen. Grijp alleen in als het over gaat tot serieuze gevechten en daar bedoel ik mee als ze echt over de grond rollen, als één van beide aan het gillen slaat of als u bloed ziet.

De hele rangorde bepaling kan in een paar dagen afgelopen zijn maar kan ook tot ongeveer 2 weken duren. Haal ze gedurende de rangorde bepaling dan ook alleen uit elkaar als ze serieus gaan vechten en laat ze anders lekker bij elkaar zitten. U zult zien dat ze steeds meer naast elkaar gaan liggen en misschien ook wel elkaar likken.

Een groep

Ook hier is het sleu­tel­woord ruimte. In een groep is het het beste als u een even aantal konijnen hebt, zodat iedereen zijn of haar maatje heeft of kan hebben en er niemand buiten valt. Een groot misver­stand is dat er maar één ram in een groep kan. Ik heb al jaren een groep en heb ook een aantal groepen helpen vormen en ben bijna altijd uitgegaan van evenveel rammen als voedsters. Uiteraard zijn alle heren geholpen. Ook heb ik gemerkt, dat als je ongeveer even veel rammen hebt als voedsters de groep makke­lijker bij elkaar te zetten is en de groep ook even­wich­tiger is.

Een groep is op twee manieren bij elkaar te zetten:

 1. met allemaal vreemde konijnen uit bijvoor­beeld de opvang.
 2. door een nestje te krijgen.

 Nr 2 heeft niet onze voorkeur omdat de rammen dan toch een tijdje uit de groep moeten om gecas­treerd te kunnen worden. Plus dat de opvangen binnen Nederland overvol zitten. Als u dan toch voor een groep konijnen gaat, helpt de opvang graag karakters bij elkaar te zoeken die wel met elkaar zullen klikken. Zo kunt een hoop asiel konijn­tjes een blijvend huisje kan bieden.

Als de ren/tuin klaar is om een groep in te vormen (voorzien van schuil­hokken, moge­lijk­heden om elkaar te ontwijken en speelgoed) dan is het tijd om de konijnen bij elkaar te zetten. De beste manier is om niet al te dominante rammen en voedsters te hebben of te halen. Uiteraard ga ik er nu vanuit dat de heren gecas­treerd zijn. Wanneer u alle konijnen dan in een keer in de ren/tuin loslaat is alles voor iedereen even nieuw en even vreemd, waardoor ze wel aandacht voor elkaar hebben maar ook voor de omgeving. Omdat het voor iedereen nieuw is, zal er niet één konijn zijn die zijn of haar terri­to­rium hoeft te verde­digen. Wel zullen ze gaan ‘vechten’ voor de rangorde. Er moet er natuur­lijk wel een de baas zijn. Die ‘gevechten’ bestaan uit op elkaar rijen, in elkaars konten bijten elkaar achterna jagen en eigenlijk ziet het er hetzelfde uit als dat u twee konijnen aan elkaar zou koppelen, maar dit is wat meer en daardoor ziet het er wat chao­ti­scher uit.

Verstandig is om lekkers (groentes en stukjes hard brood b.v.) en voer in de ren/tuin te zetten. Eten is namelijk een sociaal iets en op die manier komen de konijnen wat nader tot elkaar.

De rangorde gevechten moet u gewoon laten gaan en alleen in grijpen als het over gaat tot serieuze gevechten en daar bedoel ik mee als ze echt over de grond rollen, als één van beide aan het gillen slaat of als u bloed ziet. De hele rangorde bepaling kan in een paar dagen afgelopen zijn maar kan ook tot ongeveer 2 weken duren. Haal ze gedurende de rangorde bepaling dan ook alleen uit elkaar als ze serieus gaan vechten en laat ze anders lekker bij elkaar zitten. U zult zien dat ze steeds meer naast elkaar gaan liggen en misschien ook wel elkaar likken. Meestal zijn bij een groep de gevechten na 2 à 3 dagen over. Het kan wat tijd kosten voor het echt een grote meute is, die gezellig over elkaar heen ligt e.d. Ze moeten elkaar natuur­lijk leren kennen en vertrouwen.

Voeding konijn

Bij een konijn hoort ook goede verzorging, zoals veel ruimte en goede huisvesting. Maar voeding is ook heel erg belangrijk. Hieronder staat alles over de juiste voeding voor uw konijn. Hooi Hooi moet er altijd zijn! Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen...

Cavia’s algemeen

De cavia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Ze werden gedomesticeerd door de Inca's en gehouden voor het vlees. In Peru wordt de cavia nog steeds gegeten. Het is een traditioneel gerecht en delicatesse bekend als cuy. Rond 1500 zijn ze door Spaanse...

Huis­ves­ting cavia’s

De gezondheid van een cavia hangt voor een groot deel af van een goede en ruime behuizing. In de winter, bij temperaturen onder de 5 à 10 graden moeten cavia's binnen gehouden worden. In de zomer kunnen cavia's goed naar buiten. Een standaard konijnenhok, met een dag-...