Verzor­ging konijn

Alles over konijnen

Verzor­ging konijn

De dage­lijkse verzor­ging van konijnen betekent het konijn elke dag vers water geven, eten geven, groenvoer, hooi, eventueel de plashoek verschonen. 

Uiteraard naast deze “licha­me­lijke” verzor­ging moet u elke dag uw konijn uit zijn kooi of hok halen en in de handen nemen om te aaien, knuffelen (als het konijn dit wil) en lekker rond te laten lopen.

Wanneer het konijn op schoot zit, kunt u (de vacht van) het konijn contro­leren op:
  • onge­dierte
  • wonden
  • kale plekken
  • bulten

Oormijt

Kijk de oren regel­matig na op oormijt. Deze is te herkennen aan korsten in de oren.

De rui

Wanneer het konijn veel last heeft van haar­uitval, bijvoor­beeld wanneer het in de rui is, kunt u het dier kammen met een zachte borstel. Hou in deze tijd in de gaten dat het konijn geen last van verstop­ping krijgt. Door het haar­uitval kunnen ze veel haar binnen­krijgen, wat verstop­ping kan veroor­zaken. Borstelen helpt om de losse haren verwijderen.

Nagels

Contro­leer regel­matig de nagels van het dier. Met te lange nagels kunnen konijnen niet goed lopen. Erg lange nagels kunnen krom groeien, terug in de voetzolen, met alle nare gevolgen van dien. Bij konijnen die veel buiten lopen zal het nagel knippen vaak niet nodig zijn omdat ze op natuur­lijke wijze zijn afge­sleten. Nagels knippen kunt u het beste met z’n tweeën doen. De één houdt het konijn vast en de ander knipt zijn nagels.

In de nagel van het konijn loopt een bloedvat. Bij witte door­zich­tige nagels is dit duidelijk te zien in het licht. Knip de nagel af vlak vóór het bloedvat. In donkere nagels is het bloedvat niet te zien en is dit wat lastiger. Mocht u de nagel per ongeluk toch gaan bloeden, stelp het dan met een doekje. Doe er wat ontsmet­tings­middel op of wond­poeder. En houdt het verder een beetje in de gaten. Meestal is er niets mee aan de hand.

Tanden

Ook de tanden van het konijn kunnen te lang worden. Normaal gesproken slijten de tanden op elkaar af, maar bij sommige konijnen staan de tanden verkeerd waardoor de slijtage niet goed loopt. Konij­nen­tanden groeien altijd door. Gevolg is dat de tanden te lang worden en het konijn niet meer kan eten. Laat de tanden door een dieren­arts knippen. Wellicht kan deze laten zien hoe u dat in het vervolg zelf kunt doen.

Gewicht

Weeg uw konijn regel­matig. Een konijn dat (veel) afvalt is niet gezond. Vaak zult u ook zien dat het dier minder eet. Ga altijd voor een consult naar de dieren­arts. Een konijn dat te dik wordt, is ook niet goed. Minder het konij­nen­voer en geef meer groenvoer en hooi, laat het konijn ook vaker rond lopen.

Ontlas­ting

Houd altijd de ontlas­ting van het konijn goed in de gaten. De konij­nen­keu­tels moeten mooi rond zijn. Plak­ke­rige keutels kunnen wijzen op begin­nende diarree. Bij diarree kunt u het best stoppen met nat groenvoer (sla, andijvie), geef veel hooi aan het konijn en weinig konijnenvoer.

Eventueel kunt u hooithee voor het konijn maken. Kook water en doe dit in een emmer, doe er een flinke pluk hooi bij. Laat dit enkele uren trekken en doe dit in plaats van water in het drink­flesje. Hooi bevat veel vezels die de darm­wer­king weer op orde brengen. Wanneer de diarree hevig is of niet binnen een dag over, raadpleeg dan de dierenarts.

Bekijk dus dagelijks de algemene conditie van uw konijn. Een konijn moet vrolijk en fit zijn. Een konijn dat zielig in een hoekje zit en niet eet is ziek. Wacht niet af ga direct met het konijn naar de dieren­arts. Wanneer een konijn niet eet, is dit levensbedreigend.

Huis­ves­ting konijnen

De gezondheid van een konijn hangt voor een groot deel af van een goede en ruime behuizing. Konijnen zijn van nature buitendieren en hier komen ze dan ook het best tot hun recht. Eenmaal buiten gewend, kunnen konijnen ook in de winter buiten blijven mits ze voldoende...

Geslachts­be­pa­ling konijn

In de dierenwinkel worden vaak hele jonge konijntjes verkocht. Op die leeftijd kunt u nog niet 100% zeker zijn van het geslacht van het diertje. Het is daarom handig, zeker als u 2 konijnen hebt, om zelf nog even te checken of het een ram of voedster is. Op jonge...

Konijnen algemeen

Tamme konijnen zijn ontstaan uit wilde konijnen. Soms werden konijnen gehouden om de vacht en soms om het vlees. Later werd het konijn vooral een gezelschapsdier. Het konijn is geen knaagdier maar behoort tot de orde van de Lagomorpha (haasachtigen). Deze...