Wat te doen bij valse konijnen

Alles over konijnen

Wat te doen bij valse konijnen

De voedster (soms ram) die gromt en aanvalt, op eetbak, op handen… op JOU! Het is ook echt een lastig verhaal, en zo héél veel voor­ko­mend. De dames-nijnen hebben zelfs vaker dan de rammen last van hun hormonen en terri­to­rium-gedrag. Natuur­lijk krijgen wij als opvang deze dieren dan ook meer dan gemiddeld binnen.

Het heeft met een veelheid aan factoren te maken
01 | Verveling

Ze zijn zo veel slimmer dan we denken en missen impulsen.

02 | Eenzaam­heid

Inderdaad! En in samenspel met het hierboven genoemde.

03 | Hormonen

Nestel drang: “Blijf uit het huis van mijn kindjes!” Heel dapper eigenlijk voor zo’n klein dier… in de natuur ook succesvol.

04 | Oppakken

Ze zijn bovendien bang van oppakken. Konijnen zijn prooi­dieren met als reflex: “Het roofdier grijpt me nu!”

05 | Opwinding

HA daar komt de maaltijd… opheffing vd verveling!

Kortom; hoe hoger de voedster op de ladder staat, des te domi­nanter en hoe sterker dit gedrag (stampen ook). Het dier kan er niks aan doen, is niet vals en u begrijpt dat gelukkig en respec­teert dit. Deden maar meer mensen dat, bravo! Ze is niet agressief, maar verde­di­gend en bang!

Steri­li­seren

Ook steri­li­seren kan veel uitkomst bieden. Maar het is een zware ingreep (hoe ouder, hoe zwaarder) en kan het beste gedaan worden door een dieren­arts met ervaring. Door de steri­li­satie wordt het dier rustiger. De hormonen vloeien niet meer. Hoe jonger, hoe beter en kan vanaf 6 maanden oud.

Een vriendje

Een vriendje helpt ook. Een combi­natie van de twee, steri­li­satie en een vriendje, is eigenlijk ideaal. Ze raakt minder op u, maar meer op haar nieuwe maatje gericht. Ze hebben dan wel veel meer perma­nente grote woon­ruimte nodig. Ze moeten elkaar kunnen mijden. Ga zelf maar eens met uw partner een maand op de badkamer wonen. De dood voor elk goed huwelijk.

Therapie

Therapie helpt ook zeker. Het konijn idealiter op een hoger punt (in het hok) voeren, zodat u erbij kunt. Liefst zittend. Uw hand terug­trekken bij een aanval is het foute signaal, maar wel een begrij­pe­lijke reflex. Uw konijn denkt: “Ha, het lukt, dit moet ik vaker doen.” Dit gedrag afleren, kan door rust, geduld en respect. Het werkt echt!!

Nodig: werkhandschoen(en) en een zachte borstel aan een steel gebonden. U komt met eten of iets anders lekkers. Let erop, elke keer steeds kleine hoeveel­heden voer! Altijd moet het signaal worden: “mensen + lekker = leuk.”

Deur open NIET hand naar binnen. Zitten, praten. Uw gezicht is minder eng dan uw “klauwen”. Hand (hand­schoen aan) op de rand en NIET terug­trekken. Iets lekkers erin. Wacht tot het dier zelf komt en praat onder­tussen lief en bemoe­di­gend. Alle bewe­gingen langzaam maken!

Het dier het eten laten pakken, borstel zichtbaar in de buurt. Wanneer uw konijn eet, gaan “aaien” met de borstel en lief blijven fluis­teren. Sommige kinderen kunnen dit ook heel goed en zien het als een uitdaging. Het vereist wel veel geduld. Maar als men dit dagelijks meer malen doet met kleine beetjes; een klein stukje appel, een mini stukje brood. En ook heel belang­rijk steeds NIET terugtrekken!

Eventueel als er gebeten wordt, het dier langzaam met de hand vlak op de kop en schouder zacht naar beneden drukken. Dit is een teken van dominatie en voor uw nijn van onder­da­nig­heid. Het weet dat het zich moet gaan overgeven en zal dat gaan doen. We moeten met liefde door iets heen breken. Hoe minder bang wij zijn, hoe meer vertrouwen we opbouwen en hoe minder het lastige gedrag hoeft te worden gebruikt.

Vaak blijken deze dieren later dol op aaien te zijn. Na een periode van 1 tot 3 weken kan het konijn meestal al met blote hand worden geaaid. Geef het dier ook geen kans u te bijten. Wordt nooit boos en slaan werkt precies tegenovergesteld.

Wat te doen bij valse konijnen | Animal Home

Succes!

Voeding konijn

Bij een konijn hoort ook goede verzorging, zoals veel ruimte en goede huisvesting. Maar voeding is ook heel erg belangrijk. Hieronder staat alles over de juiste voeding voor uw konijn. Hooi Hooi moet er altijd zijn! Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen...

Ziektes bij de cavia

Abcessen Abcessen zijn bultjes en kunnen op verschillende worden veroorzaakt, bijvoorbeeld door distels in het hooi of een beet met een geïnfecteerde tand van een andere cavia. Soms kan een abces binnen 12 uur ontstaan. De zwelling is zeer pijnlijk en als het zelf...

Cavia’s algemeen

De cavia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Ze werden gedomesticeerd door de Inca's en gehouden voor het vlees. In Peru wordt de cavia nog steeds gegeten. Het is een traditioneel gerecht en delicatesse bekend als cuy. Rond 1500 zijn ze door Spaanse...