De voedster (soms ram) die gromt en aanvalt, op eetbak, op handen… op JOU! Het is ook echt een lastig verhaal, en zo héél veel voorkomend. De dames-nijnen hebben zelfs vaker dan de rammen last van hun hormonen en territorium-gedrag. Natuurlijk krijgen wij als opvang deze dieren dan ook meer dan gemiddeld binnen.
Het heeft met een veelheid aan factoren te maken
01 | Verveling
Ze zijn zo veel slimmer dan we denken en missen impulsen.
02 | Eenzaamheid
Inderdaad! En in samenspel met het hierboven genoemde.
03 | Hormonen
Nestel drang: “Blijf uit het huis van mijn kindjes!” Heel dapper eigenlijk voor zo’n klein dier… in de natuur ook succesvol.
04 | Oppakken
Ze zijn bovendien bang van oppakken. Konijnen zijn prooidieren met als reflex: “Het roofdier grijpt me nu!”
05 | Opwinding
HA daar komt de maaltijd… opheffing vd verveling!
Kortom; hoe hoger de voedster op de ladder staat, des te dominanter en hoe sterker dit gedrag (stampen ook). Het dier kan er niks aan doen, is niet vals en u begrijpt dat gelukkig en respecteert dit. Deden maar meer mensen dat, bravo! Ze is niet agressief, maar verdedigend en bang!
Steriliseren
Ook steriliseren kan veel uitkomst bieden. Maar het is een zware ingreep (hoe ouder, hoe zwaarder) en kan het beste gedaan worden door een dierenarts met ervaring. Door de sterilisatie wordt het dier rustiger. De hormonen vloeien niet meer. Hoe jonger, hoe beter en kan vanaf 6 maanden oud.
Een vriendje
Een vriendje helpt ook. Een combinatie van de twee, sterilisatie en een vriendje, is eigenlijk ideaal. Ze raakt minder op u, maar meer op haar nieuwe maatje gericht. Ze hebben dan wel veel meer permanente grote woonruimte nodig. Ze moeten elkaar kunnen mijden. Ga zelf maar eens met uw partner een maand op de badkamer wonen. De dood voor elk goed huwelijk.
Therapie
Therapie helpt ook zeker. Het konijn idealiter op een hoger punt (in het hok) voeren, zodat u erbij kunt. Liefst zittend. Uw hand terugtrekken bij een aanval is het foute signaal, maar wel een begrijpelijke reflex. Uw konijn denkt: “Ha, het lukt, dit moet ik vaker doen.” Dit gedrag afleren, kan door rust, geduld en respect. Het werkt echt!!
Nodig: werkhandschoen(en) en een zachte borstel aan een steel gebonden. U komt met eten of iets anders lekkers. Let erop, elke keer steeds kleine hoeveelheden voer! Altijd moet het signaal worden: “mensen + lekker = leuk.”
Deur open NIET hand naar binnen. Zitten, praten. Uw gezicht is minder eng dan uw “klauwen”. Hand (handschoen aan) op de rand en NIET terugtrekken. Iets lekkers erin. Wacht tot het dier zelf komt en praat ondertussen lief en bemoedigend. Alle bewegingen langzaam maken!
Het dier het eten laten pakken, borstel zichtbaar in de buurt. Wanneer uw konijn eet, gaan “aaien” met de borstel en lief blijven fluisteren. Sommige kinderen kunnen dit ook heel goed en zien het als een uitdaging. Het vereist wel veel geduld. Maar als men dit dagelijks meer malen doet met kleine beetjes; een klein stukje appel, een mini stukje brood. En ook heel belangrijk steeds NIET terugtrekken!
Eventueel als er gebeten wordt, het dier langzaam met de hand vlak op de kop en schouder zacht naar beneden drukken. Dit is een teken van dominatie en voor uw nijn van onderdanigheid. Het weet dat het zich moet gaan overgeven en zal dat gaan doen. We moeten met liefde door iets heen breken. Hoe minder bang wij zijn, hoe meer vertrouwen we opbouwen en hoe minder het lastige gedrag hoeft te worden gebruikt.
Vaak blijken deze dieren later dol op aaien te zijn. Na een periode van 1 tot 3 weken kan het konijn meestal al met blote hand worden geaaid. Geef het dier ook geen kans u te bijten. Wordt nooit boos en slaan werkt precies tegenovergesteld.