Waarom

afstand doen

Waarom

afstand doen

Er zijn diverse redenen om afstand te doen van een konijn of cavia. Soms is het baasje niet meer in staat voor het dier te zorgen of blijkt het baasje aller­gisch te zijn. Wat de reden ook mag zijn om afstand te doen, breng het dier altijd naar de opvang. Zo krijgt het dier een tweede kans!

Waarom afstand doen?

Ja, waarom willen mensen afstand doen van hun dier. Vaak denken ze er te makkelijk over en denken ze dat een konijn of cavia niet zo veel zorg nodig heeft. Ze weten vaak niet dat het beestje ook veel aandacht nodig heeft.

Ook wordt het dier voor een kind gekocht en die kijkt daar na een tijdje niet meer naar om. Het gevolg is de ze geen aandacht meer krijgen en de ouders het hok moeten schoon­maken. Als die daar niks aan vinden dan moet het dier maar weer weg. Koop dus nooit een dier alleen voor de kinderen, maar denk eraan dat u het zelf ook leuk moet vinden.

Te weinig tijd

Mensen denken vaak dat een konijn of cavia niet zoveel aandacht nodig heeft, maar dit is fout. Een konijn of cavia moet lekker geaaid worden en ook lekker los kunnen lopen. Voor de aandacht die u het dier geeft, krijgt u veel liefde terug.

Als u het dier geen of te weinig aandacht geeft, zal het zich gaan vervelen en allemaal dingen gaan doen om uw aandacht te trekken, zoals aan de tralies knagen. Dit is dus de schuld van de eigenaar, niet van het dier. Houd er dus rekening mee dat een dier aandacht wilt. Neem dan in ieder geval 2 konijnen of 2 cavia’s. Dan hebben ze nog iets aan elkaar. Zowel konijnen als cavia’s zijn groeps­dieren en leven op met een soortgenootje.

 

Verhuizen

De mensen hebben dan geen plek meer of ze hebben eerst een tuin en later alleen een balkon waar het konijn niet op kan. Denk dus eerst na of u genoeg ruimte hebt. Een konijn moet af en toe lekker los kunnen lopen in huis en buiten hebben ze een lekker groot hok nodig het liefst met een ren.

Allergie

Iemand neemt een konijn en blijkt er aller­gisch voor te zijn. Niets aan te doen. Wilt u een konijn hebben en twijfelt u of u aller­gisch bent, neem dan een konijn van iemand te logeren. Zo kan het konijn gewoon terug en hoeft het dus niet naar een opvang.

Onge­wenste nestjes

Veel mensen kopen bij de dieren­winkel twee konijnen en er wordt dan gezegd dat ze van hetzelfde geslacht zijn. Helaas komt het voor dat ze toch verschil­lend van geslacht zijn en met als resultaat een ongewenst nestje. Koop uw dier liever bij iemand die er veel verstand van heeft. Of nog beter adopteer een konijn of cavia uit de opvang!

Privé-omstan­dig­heden

Verder zijn er ook privé-omstan­dig­heden zoals een scheiding.

Denk dus goed na voordat u een huisdier neemt!

Wat de reden ook is, gooi het dier nooit over een hek bij de kinder­boer­derij of op straat. Zoek een ander tehuis of breng het dier naar de opvang.

waarom

afstaan aan de opvang

Veel mensen die hun konijn of cavia kwijt willen, vooral in de vakantie tijd, gooien het dier in een park of bos. Ze denken dat het dier een lekker makkelijk en vrij leven heeft, maar niets is minder waar! Het dier is gewend dagelijks gevoerd te worden en niet om zelf voedsel te zoeken. Het zal dus omkomen van de honger.

UW DIER IS EEN PROOIDIER

Uw dier is van nature een prooidier. In het wild zijn er heel veel vijanden die wel een konijn of cavia lusten. Ze hebben vaak geen schut­kleur zoals wilde dieren en vallen als eerste ten prooi. Wilt u uw huisdier kwijt, laat deze dan nooit los in de natuur, maar zoek een ander tehuis of breng het naar een opvang.

KINDERBOERDERIJ

Wat erg laf is en u nooit moet doen, is uw konijn of cavia over het hek gooien bij een kinder­boer­derij. Vaak zitten die al met een overschot en kunnen ze het dier ook niet meer huis­vesten. Gevolg? Ze komen bij de handelaar terecht. U weet dan niet wat zo’n beestje te wachten staat. Doe dit dus nooit!

Dit verhaal geldt niet alleen voor konijnen en cavia’s, maar voor alle dieren.

Geef de dieren een kans!

Afstand doen van u dier?

Net als bij een asiel of kinder­boer­derij is het bij ons gebrui­ke­lijk om een afstands­verklaring in te vullen. Zo weten wij alles over het dier en kunnen we goed zoeken naar een geschikt baasje. Als u uw dier wilt afstaan kunt u de afstands­verklaring online invullen. We reageren zo snel mogelijk. De verkla­ring moet per dier worden ingevuld, ook bij een koppel. Klik op een van de onder­­staande opties om de afstands­­verklaring voor uw dier in te vullen.

cavia man
cavia vrouw
konijn man
konijn vrouw